Gedichten

Een ander einde

Geen reis te maken. Geen brief
te schrijven. Na het werk koffie,
een sigaret. Dichter, ik ben er weer
even. Ik wil naakt zijn en beginnen.

Ongemerkt loop ik langs winkels, straten
Ik rakel mijn gal op, doorzie
je hebt er niets mee te maken, terwijl
de herinnering geeft wat hij wil.

Of een ander einde. Je zegt: kijk
koekoeksbloem, herderstasje, heide.
Ik noem ze nederzettingen in de nacht,
de dingen, aan het licht gekomen.

Esther Hafkenscheid
November 2013

Verhaalfragmenten

De grote leegte

‘In Kerman, een zuidoostelijke provincie van Iran, op de route naar Pakistan en Afghanistan, ligt -ver van Persepolis met zijn antieke bouwwerken en luisterrijke palmentuinen– Dasht-e Lut, een uitgestrekte zoutwoestijn. De snelwegen 93 en 96 wijken hier als de tanden van een vork uiteen om zich links en rechts door het hooggebergte te klieven.

Ik heb een voettocht van ruim twee uur afgelegd door de woestenij. In de verte doemt het Centraal Bergmassief op, dat de horizon domineert als de ontzaglijke romp van een gevelde reus. Daar omheen de Kaluts, de door zandstormen afgesleten rotsformaties, die als afgerukte ledematen het landschap in zijn geslingerd’, zo begon hij.

Projecten

Dingen die ik wil doen voor ik doodga

Samen met de Rotterdamse actrice Ragnhild Rikkelman (Het innerlijkste hart) werkt Esther Hafkenscheid aan een roman over een dochter die met haar stervende moeder een laatste reis onderneemt. Oude conflicten worden uitgevochten, er wordt geklungeld en gelachen om alle ongemakken rond de naderende dood. Ondertussen ontdekt de dochter een geheim waarin haar moeder haar niet had willen laten delen.

schrijf_raghnild

Gouden rand

(werktitel)

Gouden rand wordt een bloemlezing met poëzie en beeldend werk van Groninger dichters en kunstenaars. De gedichten worden weergegeven in drie talen: het Nederlands, Chinees en Engels. De bundel is bedoeld voor Chinezen in Nederland en voor de Chinese markt. Gouden rand is een samenwerkingsproject met het Confucius Instituut en de Gemeente Groningen.