Fotocollages

Sommige foto’s doorstonden Esther Hafkenscheids scheur- en plakdrift: ze waren al zo boeiend dat Esther ze verwerkte in digitale fotomontages. Centrale figuur is doorgaans een sterke, jonge vrouw uit een andere cultuur die zij in een bijzondere situatie plaatst. Op deze manier ontstaan nieuwe beelden met een eigen boodschap.

Gemengde technieken

Foto’s in tijdschriften vormen vaak sterke beelden, die Esther inspireren tot het schrijven van een verhaal, column of gedicht. In de loop van de jaren heeft zij heel wat mappen met uitgescheurde foto’s aangelegd. Een andere Esther daarop toepast is versnipperen. Daarna arrangeert zij fragmenten en kleurvlakken tot collages. De nieuw ontstane beelden bewerkt zij vervolgens na met acrylverf, druktechnieken of digitale kleurverschuiving.

Snapshots

Wandelend door de stad Groningen geniet Esther van water en lucht, kleuren en structuren, zonsondergang en strooilicht. Met haar mobiele telefoon maakt ze snapshots van de beelden die haar raken: het Groninger Museum in toverlicht, schepen in de Oosterhaven, een oude bus op het Emmaplein, een van de vele bruggen langs de diepenring. Herkenbare plaatjes voor de Groninger. En toch net even anders vastgelegd.